Uitgave: Paperback, 254 blz.
ISBN 978-90-76270-890
Prijs: € 18.90
 
Giorgio Scerbanenco
Verraders
Vertaald door Rianne Aarts
 
Milaan, een kanaal, een mistige nacht. ‘Ik ga even een sigaret roken,’ zegt ze en stapt uit de auto. Achterin de Fiat 1300 zit een ouder koppel, volgevreten en weerloos. Een duw. De auto glijdt het kanaal in en zinkt.
Zij zijn niet de enigen die verdrinken. Onderhuids in het ogenschijnlijk vredige Milaan woedt een gewelddadige handel in drugs en seks en wapens.
De zelf niet al te vredelievende Duca Lamberti vindt de verbanden tussen de handel en de moorden.

“Het is weer eens verfrissend om een politieroman te lezen uit een pre-CSI-periode, waarin er nog echt gespeurd moest worden. Geen gedoe met DNA of andere hoogstaande technieken. Wel een lekker humeurige, niet ruimdenkende inspecteur. En die Giorgio Scerbanenco kan een potje schrijven.”
Maarten Moll, Het Parool

Wat is er toch met de thrillers van Georgio Scerbanenco dat ze je geen rust gunnen? De plots van de Italiaan zijn vaak ingewikkeld, inspecteur Lamberti is nier sympathiek maar uiteraard heeft hij het hart op de goede plek) en Scerbanenco’s stijl is weerbarstig – soms elegant, dan weer onbeholpen of haastig. En toch vréét je die pagina’s. Thriller vol ijzersterke dialogen
Edwin Krijgsman, Volkskrant, 16-01-2016 ****

De in 1969 op veel te jonge leeftijd (58) overleden Giorgio Scerbanenco schreef tussen 1966 en 1969 vier politieromans met de opmerkelijke Milanese speurder Duca Lamberti in de hoofdrol. Dit is de tweede, waarin de voor euthanasie veroordeelde arts Lamberti ervaren rechercheurs laat zien hoe je een hoofdpijndossier behandelt.
Tegen de boeiende achtergrond van de gewelddadige acties van de Duitstaligen in Zuid-Tirol (in Italiaans: Alto Adige) vijftig jaar geleden, verrijkt een groep misdadigers zich met wapen- en drugshandel en prostitutie. Rippers en andere gevaren voor het voortbestaan van de criminele onderneming worden ook in die tijd geliquideerd.
Anders dan nu in Nederland probeert men de afrekeningen op ongelukjes te laten lijken. In dit geval duiken drie auto’s met inzittenden in hetzelfde kanaal even buiten Milaan. Aan eentje ervan kleeft het ranzige luchtje van dubbelspel in de Tweede Wereldoorlog. Uitermate interessant om te zien hoe Lamberti de waarheid boven haalt.
VN Thrillergids ****

 
 
Serena Libri
Vossiusstraat 21
1071 AD Amsterdam
Nederland
Tel. +31 20 664 24 26
E-mail info@SerenaLibri.nl