Uitgave: Paperback, 262 blz.
ISBN 978-90-76270-814
Prijs: € 18.90
 
Giorgio Scerbanenco
Moord op school
Vertaling Els van der Pluijm
 
De vrouw van de conciërge vindt een lijk op de vloer in lokaal A van de avondschool: bont en blauw geslagen, verkracht, geschopt, afgeslacht. Op het bord staan obscene tekeningen. In lokaal A kregen moeilijke jongens les van juffrouw Matilde Crescenzaghi. Zij hebben niets gedaan, zeggen ze.
Het onderzoek naar de moord wordt uitgevoerd door inspecteur Duca Lamberti. Echt ruim van geest is deze inspecteur niet. Vrouwen zijn hysterisch, homoseksuelen van de verkeerde kant - geen twijfel mogelijk, en parkeerverboden zijn beneden zijn waardigheid. Ook is bekend dat zijn handen nogal los zitten; zijn chef waarschuwt hem herhaaldelijk. Anderzijds is hij buitengewoon inventief en vasthoudend. Hij slaagt erin de toedracht van de moord te achterhalen en de zaak op geheel eigen wijze op te lossen.

Vladimir Scerbanenko, zoon van een Oekraïense vader en een Italiaanse moeder, werd in 1911 in Kiev geboren. Na de Oktoberrevolutie emigreerde het gezin naar Italië en ging Vladimir zich Giorgio Scerbanenco noemen.
Hoewel hij ook romans heeft geschreven, werd Scerbanenco vooral bekend om zijn thrillers. En met name die, zoals Moord op school (1968), waarin Duca Lamberti, de eigenzinnige inspecteur met een medische achtergrond, het onderzoek leidt. Zijn laatste thriller met inspecteur Lamberti schreef Scerbanenco in 1969, het jaar dat hij stierf, I milanesi ammazzano al sabato.

Scerbanenco, Moord op school
*** door Edwin Krijgsman
‘Aangename kost voor de thrillerliefhebber met een sterke maag.’
‘Samen met de spanning van de plot gaat de hartslag van zijn sierlijke proza omhoog.’
Volkskrant, zaterdag 10 januari 2015

Op 23 december heeft Maarten Moll voor het Parool Scerbanenco, Moord op school als een van de 10 beste boeken van 2014 gekozen, een leuke verrassing.
Moord op school - Giorgio Scerbanenco
'Moord op school' (Serena Libri) van Giorgio Scerbanenco stamt uit 1968. Het is weer eens verfrissend om een politieroman te lezen uit een pré-CSI-periode, waarin er nog echt nagedacht en gespeurd moest worden. Geen gedoe met dna of andere hoogstaande technieken om de moord op te lossen. Wel een lekker humeurige, niet ruimdenkende inspecteur. Die het allemaal alleen wil doen.
Het parool, 23 december 2014

 
 
Serena Libri
Vossiusstraat 21
1071 AD Amsterdam
Nederland
Tel. +31 20 664 24 26
E-mail info@SerenaLibri.nl