Uitgave: Paperback in stofomslag, 293 blz
ISBN 90 76270 104
Prijs: € 17.95
 
Renata Viganò
Agnese moest sterven
Vertaald door Aafke van der Made
 
De Duitsers hebben Italië bezet. Agnese moest sterven is de sobere kroniek van leven en dood van de partizanen gezien door de ogen van een eenvoudige vrouw die in opstand kwam.

Deels autobiografisch: de schrijfster vocht zelf als partizane in de moerassen bij Comacchio.

Renate Viganò werd geboren in Bologna; als kind wilde zij altijd arts worden maar door de economische problemen van haar ouders was zij genoodzaakt het lyceum te verlaten en als verpleegster aan de slag te gaan. Al op jonge leeftijd kwam Viganò’s passie voor het geschreven woord tot uiting, op haar dertiende publiceerde zij Ginestra in fiore, een verzameling van poëzie. In de Tweede Wereldoorlog nam Viganò samen met haar man en zoon deel aan de verzetsstrijd (onder andere als medewerkster bij de ondergrondse –vrijheids- pers), iets wat zij zelf zou bestempelen als ‘het belangrijkste van alles dat ik in mijn leven heb gedaan’. Haar latere werken zijn dan ook doordrenkt met deze ervaring.

'Viganò schetst een voortreffelijk beeld van de ontberingen van de partizanen. Haar zinnen evoceren een sfeer die een wurgende impact heeft.'
Peter Drehmanns, NRC Handelsblad

 
 
Serena Libri
Vossiusstraat 21
1071 AD Amsterdam
Nederland
Tel. +31 20 664 24 26
E-mail info@SerenaLibri.nl