Uitgave: Paperback met stofomslag,, 132 blz.
ISBN 978-90-76270-784
Prijs: € 17.50
 
Italo Svevo
Een strijd
Vertaling: Tom de Keyzer
 
Een strijd
Rosina, een aantrekkelijk meisje dat het niet zo nauw neemt met de burgerlijke moraal, verhuist naar de stad. Het duurt niet lang voor de eerste aanbidders komen aankloppen. Op een avond staan er op hetzelfde moment toevallig twee heren voor haar deur. Ze zijn in alles elkaars tegenpolen: Arturo is een dichter die al zijn hele leven verlangt naar de vrouw van zijn dromen, Ariodante is een sportfanaat die de vrouwen van zich af moet slaan.
Tussen de twee liefdesrivalen ontspint zich een subtiele strijd om de gunst van Rosina. Wanneer Ariodante op een dag liefdesverzen voor Rosina schrijft, begeeft hij zich echter op het terrein van Arturo. Die is niet van plan zich zomaar opzij te laten zetten. Hij neemt zich voor Ariodante tijdens een kritische discussie definitief te vernederen.

De novelle van de goede oude man en het mooie jonge meisje
Triëst tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oude weduwnaar wordt verliefd op een jong trambestuurstertje. Van meet af aan wijkt hij af van zijn zuivere motieven: hij wil haar opvoeden tot een fatsoenlijk meisje, maar kan niet verdragen dat ze elegant gekleed door de stad loopt. Hij verwent haar als een nobele weldoener, maar ziet er geen been in om met haar naar bed te gaan. Als de oude man door het vele eten, drinken en vrijen plots hartproblemen krijgt, besluit hij de relatie af te breken en zich te wijden aan een verhandeling over de relatie tussen jeugd en ouderdom. Daarin komt hij tot verrassende inzichten.

Citaat uit de eerste novelle:
Maar nadat Rosina zich eerst door de welbespraakte Arturo had laten wijsmaken dat je in één etmaal door de liefde kon worden overvallen, veroverd, verteerd, kapte ze de dichter nu botweg af en zei met een wenk naar Ariodante: ‘Dat heeft hij me daarnet óók al min of meer verteld.’ De hele kwestie had niet duidelijker gesteld kunnen worden, het was alsof ze zei: ‘Ik hou van u, maar ook hij houdt van mij.’

Aron Ettore Schmitz, beter bekend onder het pseudoniem Italo Svevo, wordt in 1861 geboren in Triëst. Nadat zijn twee jeugdromans Een leven (1892) en Een man wordt ouder (1898) bijna op stilzwijgen onthaald zijn, publiceert hij een kwarteeuw lang niets meer. Hij stapt in het succesvolle bedrijf van zijn schoonvader en reist als vertegenwoordiger in waterbestendige scheepslakken half Europa af. In het geheim blijft hij echter werken aan zijn oeuvre.
Wanneer ook het ‘psychoanalytische’ Bekentenissen van Zeno (1923) aanvankelijk geen succes dreigt te worden, roept hij de hulp in van zijn oud-leraar en vriend James Joyce. Dankzij diens aanbevelingen wordt Svevo op 63-jarige leeftijd ontdekt: eerst in Frankrijk, daarna pas in Italië. De roem inspireert hem tot een vervolg op de Bekentenissen, maar ook tot zijn mooiste novellen.
Vier jaar later, in 1928, overlijdt Svevo aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

Meer dan al zijn tijdgenoten was Svevo zich bewust van het grote gevaar dat de hedendaagse mens bedreigt. Niet het verstoken blijven van liefde, van geluk, maar iets veel ergers: zelf niet liefhebben, zelf niet verlangen.
Claudio Magris

Svevo zal voor ons Italianen de mens geworden roman blijven, de schrijver die zijn genre een haast onontkoombare vanzelfsprekendheid verleende.
Eugenio Montale

Svevo was een van de grootste schrijvers van de vorige eeuw, en we zijn zijn grootheid nog steeds aan het ontdekken. In veel opzichten hoeft hij zeker niet voor Joyce onder te doen.
Claudio Magris

 
 
Serena Libri
Vossiusstraat 21
1071 AD Amsterdam
Nederland
Tel. +31 20 664 24 26
E-mail info@SerenaLibri.nl