Uitgave: Paperback met flappen, 112 blz,
ISBN 978-90-76270-661
Prijs: € 15.75
 
Andrea Vitali
Vleugel te koop
 
De pianist houdt van feestdagen. Niet vanwege de feesten maar vanwege de menigten. Hij houdt van portefeuilles en horloges. Hij houdt ervan ze te jatten. Maar het Driekoningenfeest in Bellano is een misser: het sneeuwt en de mensen blijven binnen.
Het is koud en de pianist zoekt onderdak. Hij gaat een leegstaand huis in, maar het blijkt niet leeg te zijn. Er is een vleugel en een oude dame die hem overreedt een wals op de vleugel te spelen. En de buren klagen over geluidsoverlast. En een wachtmeester van de carabinieri komt kijken wat er aan de hand is. Want voorzover bekend is die oude dame allang dood.

De deur van de bar gaat open, er komt iemand binnen die luidruchtig goeiedag zegt.
Het duurt maar heel even. De barman keert zich naar hem toe en groet terug, de ander maakt een grap, de barman antwoordt.
Het is echt de laatste keer, denkt de Pianist. Met een oog op de barman die nog altijd met zijn rug naar hem toe staat. Zijn hand vist als een klauw in de kassa. Het is een biljet van vijfduizend lire. Hij verfrommelt het in zijn hand. De barman draait zich weer naar hem toe, kijkt hem peinzend aan. De Pianist knijpt zijn hand stijf dicht.
‘Twee brioche, was het niet?’ vraagt de barman.


Andrea Vitali is geboren in 1956 in Bellano, aan de oostelijke oever van het Comomeer. Daar woont hij al zijn hele leven en oefent het beroep van huisarts uit.
Zijn roman La figlia del podestà, 2005 (De dochter van de burgemeester, Serena Libri 2008) is in 2006 bekroond met de Premio Bancarella. Daarnaast publiceerde Vitali onder andere
Una finestra vistalago, 2003 (Premio Grinzane Cavour), La signorina Tecla Manzi (Premio Dessì, 2004) en Il segreto di Ortelia (2007). Juffrouw Jole wil een man (Serena Libri 2009) is een zeer humoristische voorganger van Pianoforte vendesi (Vleugel te koop, Serena Libri 2011) die in Italië verscheen in november 2009.
Voor zijn complete oeuvre ontving Vitali in 2008 de Premio Boccaccio.


Hoofdstuk in hoofdstuk uit ontwerpt Andrea Vitali een wonderbaarlijke comédie humaine: lezers en critici vinden elkaar in hun lof voor het boek.
Bruno Quaranta, La Stampa

In Vleugel te koop vertelt de schrijver over het dwaze idee van een tasjesdief met pianistenhanden om een piano te stelen in de nacht van Driekoningen. Vitali is een knappe, nee een reuze verteller.
Gente Libri

 
 
Serena Libri
Vossiusstraat 21
1071 AD Amsterdam
Nederland
Tel. +31 20 664 24 26
E-mail info@SerenaLibri.nl