Uitgave: paperback in stofomslag, 323 blz
ISBN 90 76270 244
Prijs: € 21.80
 
Camilla Baresani
Achteloze minnaar
Vertaald door Aafke van der Made
 
Achteloze minnaar is het verhaal van Manlio Polidori, een jazzcomponist op leeftijd, die in de jaren vijftig en zestig furore maakte en nu met pensioen is. Na zijn scheiding leeft hij alleen en wordt voortdurend geplaagd door telefoontjes van zijn ex, die geld van hem probeert los te peuteren. Zijn ellende wordt vergroot door problemen met zijn dochter en met zijn prostaat.
Om iets van zijn vroegere geluk terug te vinden, gaat Polidori op zoek naar een kortstondige oude liefde, Teresa, een jongedame die hij veertig jaar eerder had ontmoet tijdens een van de vele orgieën in het Rome van de jaren vijftig. Polidori had het meisje toen mee naar huis genomen uit nieuwsgierigheid want hij had gehoord dat zij de dochter was van een seriemoordenaar.
Manlio Polidori keert terug naar het Rome van het neorealisme en la dolce vita.

'Ze laat me de politiefoto's zien, en face en en profil, typisch het gezicht van een stomme boer, van een domme kracht, zo'n type van wie je zou zweren dat hij zijn vrouw slaat en bij zijn kinderen in bed kruipt.
‘Maar Teresa was leuk om te zien, ze zal op haar moeder geleken hebben,’ protesteer ik.
‘Die heb ik hier, ziet u? De hele familie staat erop.’
‘Goeie genade, wat een kop, is het wel zeker dat zij die motorrijders niet vermoord heeft?’ roep ik uit, verbluft door de wrede uitdrukking op haar gezicht.
Goeie genade, ik heb goeie genade gezegd! Wat is er toch met me aan de hand? Ik ben altijd voor schuttingtaal geweest en nu slaak ik kreten van een hypocrisie waar ik niet goed van word! Zoals mensen die ‘Potverdikkie!’ zeggen als je door rood rijdt. Is dat ook een teken van ouderdom? Ik moet ophouden met oud worden. Ik heb nu geen tijd, ik moet me met Teresa bezighouden.
‘En wie zijn dat? De kinderen? Lees eens wat er in het onderschrift staat, lees de namen eens voor.’
‘Jammer genoeg staat er alleen: “De vrouw van Roberto Cardosi, het monster van Colonna, en haar vijf kinderen”,’ betreurt het meisje.'


 
 
Serena Libri
Vossiusstraat 21
1071 AD Amsterdam
Nederland
Tel. +31 20 664 24 26
E-mail info@SerenaLibri.nl